De kans is klein dat, wanneer je bij TTCM betrokken bent, je nimmer van Jelle-Jan hebt gehoord. Hij is er namelijk bijna dagelijks te vinden, en is hij er niet, dan is hij wel met tafeltennis bezig: leden werven op zijn werk, zijn trainersskills verbeteren door boeken te lezen of cursussen te volgen, clinics verzorgen op scholen etc etc. Vanaf 2001 is hij trainer bij TTCM en sinds 2015 heeft hij het zelfs geschopt tot hoofdtrainer. In deze editie van de BLIJF BINNEN miniserie lezen we hoe hij zijn dagen nu doorbrengt en of hij nog andere hobby’s heeft.

1. BLIJF BINNEN outfit?

“Als ik geen sportkleding aan heb, of aan het werk ben, ben ik vaak in de tuin bezig. Tussen de fluitende vogels en de gezellige buren. De tuinen achter onze huizen zien we als het natuurreservaat Griffioenstraat.”

2. BLIJF BINNEN (muziek)playlist?

“Ik luister graag naar jaren ’60-70-80 muziek, bijvoorbeeld Neil Young heeft veel goede albums gemaakt, maar ook Fleetwood Mac. Muziek die zichzelf bewezen heeft een gewoon goed is, kun je niet verwarren met veel huidige top 40 nummers, die we over 10 jaar alweer vergeten zijn. Maar ik luister ook nieuwere muziek. Toevallig vandaag nog albums uit 2001 (Laundry Service) en uit 2013 (Born in a storm) geluisterd. Albums die je vaak heb gehoord, zijn ideaal als achtergrondmuziek tijdens werk. Meezingen onder de douche? Nee, ik gun mijn buren ook een aangename quarantaine tijd.”

3. BLIJF BINNEN entertainment?

“Ik heb meer tijd voor vrienden, buren en familie. Vanwege het mooie weer komt familie van verderop in de weekenden wel eens kamperen op mijn gazon, dat voelt echt als vakantie in Hintergarten. Het thuiswerken maakt het makkelijk om in de tuin te lunchen met vrienden uit de buurt.”

4. BLIJF BINNEN boek(en) om te lezen?

“Ik heb de tijd; normaal een utopie, nu kan ik de tips uit dit boek in de praktijk brengen! Naast lezen zit ik ook vaker achter het scherm voor interessante kennis. Lezingen van prof Schöllhorn over motorisch leren (wel vertrouwd om toch nog wat Duits te horen in Zeeland). Vanavond heb ik een trainersbijscholing “Mentale training en wedstrijdtactiek”.”

5. BLIJF BINNEN workout?

“Tijdens een rondje hardlopen zie ik de zon opkomen en na het ochtendloopje wacht gewoon mijn werk. Na werktijd (of in de pauze) spreek ik soms af om een bal te slaan of te wielrennen. Wim heeft op een zoldertje in Zoutelande een ware tafeltennisarena gebouwd. In plaats van in de sportschool doe ik mijn workout nu in te tuin, met de gewichten van mijn buurjongen.”

6. BLIJF BINNEN project?

“Te veel om op te noemen. Bijvoorbeeld een aanbouw voorbereiden; tekeningen, berekeningen, vergunningaanvraag, etc. Of tuinprojecten, zoals bomen planten, onkruid weghalen, de grond verreiken met koeienmest en betonnen tanks inlaten graven voor regenwateropslag. Ook TTCM projecten, zoals de voorbereiding van het tafeltenniskamp, evaluatiegesprekken met de trainingsgroepen, opzet Zomerlidmaatschap in samenwerking met de NTTB. Maar ook het uitwerken van de beweegtypes, waarmee we na de zomer onze aanwijzingen nog beter kunnen afstemmen op de (motorische) voorkeur van de spelers.”

7. BLIJF BINNEN Essential?

“Mooi weer, voor als je toch een keer buiten komt. En ook een beetje gezond blijven eten.”

8. BLIJF BINNEN irritatie?

“Ik zou nu eigenlijk in Griekenland aan het wielrennen zijn met een aantal vrienden en familieleden. Eerst Grieks Pasen vieren met een lokale familie (Pasen is daar 1 week later dan bij ons, en het grootste feest van het jaar) en daarna een weekje toeren. De tickets verzetten naar oktober was even irritant, want dan moet je weer achter de pc kruipen. Maar op zich niet erg, want nu regent het daar, en begin oktober is het meestal beter weer!”

9. BLIJF BINNEN motivatie (tekst)?

“Je hebt zelf geen controle over de maatregelen die de overheid voorschrijft, maar wel de regie over hoe je dit invult. Er het beste van maken, dat gaat mij wel goed af. Maar de jeugdspelers uit mijn trainingsgroepen, die worden het hardst getroffen door de maatregelen. Niet voor hun eigen gezondheid, maar voor die van de “risicogroep”, blijven zij al weken binnen. En dat vind ik super knap! Geen school, geen vrienden, geen sportclubs, geen schoolkamp of afscheidsmusical… Nee dan hebben volwassenen als ik het zo zwaar nog niet. Respect voor jullie!”

10. BLIJF BINNEN einde?

“Het eind komt elke dag weer een dag dichterbij. En een tafeltennistafel is meer dan 1,5 m lang! Dus zodra de scholen weer open mogen, denk ik dat pingpong er ook als de kippen bij is. Het wordt geen Sportzomer met bijvoorbeeld een EK voetbal en Olympische spelen. Het wordt geen reislustige zomer, op een reisje naar Roelofarendsveen na. Het wordt geen korte zomer, want we genieten nu al van het heerlijke klimaat in Zeeland. Maar het wordt wel een Tafeltenniszomer, tot snel in Zandkuil allemaal!”

Alwin

About Alwin