De aanleiding om eens even met Clara te gaan zitten voor een stukje op de website was haar vertrek als schoonmaakster van de Zandkuil. En nu wist ik wel dat ze veel meer was dan de poetsvrouw, maar dat zij 49 jaar geleden al lid werd van (toen nog) ’t Zand was voor mij een verrassing. “Ik was 12 jaar, en we zaten nog in de barakken in de Baarsjesstraat” vertelt ze met haar typerende stem en glimmende ogen. Dus ze weet nog hoe De Vergulde Baars gebouwd werd en hoe jaren later de zaal waar TTC Middelburg nu nog steeds in gevestigd is op werd getrokken. Clara vertelt over haar tafeltennisloopbaan die dus begon bij ’t Zand en haar uitstap naar Graauw, waar ze bij Sint Aloysius en de befaamde gezusters Blanckaert ging spelen. Op het moment dat ze bij ’t Zand een damesteam kon vormen met Sandra Tahapary (Zuidweg) en Marijke van de Voorde kwam ze terug naar Middelburg. 

Om gezondheidsredenen moest ze op een bepaald moment een tijdje stoppen maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en op haar 31e is ze weer gaan trainen en competitie spelen. Ze werd moeder, van Emiel, die waarschijnlijk eerder een batje dan een vork goed vast kon houden. Hij kreeg het tafeltennis met de paplepel ingegoten en toen Clara het druk kreeg met zijn competitiewedstrijden, toernooien en bondstrainingen heeft ze haar eigen tafeltennis-ambities opzij gezet. 

Maar betrokken bleef ze; als fanatiek supporter, bestuurder, rommelmarkt-organisator, moeder overste en schoonmaakster. Als bestuurslid stopte ze vorig jaar en voor de wekelijks schoonmaak van de Zandkuil heeft ze het nu te druk gekregen met haar baan bij B&B Hof Olmenstein. Ze heeft die taak over kunnen dragen aan Diana Jacobse. Maar Clara zal altijd betrokken blijven bij de club, als supporter, vrijwilliger als het nodig is en laten we hopen dat de Rommelmarkt in 2021 weer door kan gaan. Ze zal de club nooit loslaten, en de club haar ook niet! 

Als ik vraag of ze nog een wijze raad heeft voor TTC Middelburg is ze even stil en zegt dan uit de grond van haar hart: “Je moet het samen doen!”. Bedankt Clara, voor alles!

Antoinet Wisse

About Antoinet Wisse